आज का ज्ञान : Full Form

आज का ज्ञान : Full Form


1. P D F का मतलब है?
उत्तर:- Portable Document Format.

2. H T M L का मतलब है?
उत्तर:- Hyper Text Mark up Language..

3. N E F T का मतलब है?
उत्तर:- National Electronic Fund Transfer.

4. M I C R का मतलब है?
उत्तर:- Magnetic Inc Character Recognition.

5. I F S C का मतलब है?
उत्तर:- Indian Financial System Code.

6. I S P का मतलब है?
उत्तर:- Internet Service Provider.

7. I P C का मतलब है?
उत्तर:- Indian Penal Code.

8. E C S का मतलब है?
उत्तर:- Electronic Clearing System.

9. C S T का मतलब है?
उत्तर:- Central Sales Tax.

10. CRR का मतलब है?
उत्तर:- Cash Reserve Ratio.

11. U D P का मतलब है?
उत्तर:- User Datagram Protocol.

12. R T C का मतलब है?
उत्तर:- Real Time Clock.

13. I P का मतलब है?
उत्तर:- Internet Protocol.

14. C A G का मतलब है?
उत्तर:- Comptroller and Auditor General.

15. F E R A का मतलब है?
उत्तर:- Foreign Exchange Regulation Act.

16. I S R O का मतलब है?
उत्तर:- indian Space Research organization.

17. I S D N का मतलब है?
उत्तर:- Integrated Services Digital Network.

18. SAARC का मतलब है?
उत्तर:- South Asian Association for Regional co–operation.

19. O M R का मतलब है?
उत्तर:- Optical Mark Recognition.


20. A H R L का मतलब है?
उत्तर:- Asian Human Right Commission.

21. J P E G का मतलब है?
उत्तर:- Joint photo Expert Group.

22. U. R. L. का मतलब है?
उत्तर:- Uniform Resource Locator.

23. I R D P का मतलब है?
उत्तर:- Integrated Rural Development programme.

24. A. S. L. V. का मतलब है?
उत्तर:- Augmented satellite Launch vehicle.

25. I. C. U. का मतलब है?
उत्तर:- Intensive Care Unit.

26. A. T. M. का मतलब है?
उत्तर:- Automated Teller Machine.

27. C. T. S. का मतलब है?
उत्तर:- Cheque Transaction System.

28. C. T. R का मतलब है?
उत्तर:- Cash Transaction Receipt.

29. N E F T का मतलब है?
उत्तर:- National Electronic Funds Transfer.

30. G D P का मतलब है?
उत्तर:-Gross Domestic Product.

31. F D I का मतलब है?
उत्तर:- Foreign Direct Investment .

32. E P F O का मतलब है?
उत्तर:- Employees Provident Fund Organization.

33. C R R का मतलब है?
उत्तर:- Cash Reserve Ratio.

34. C F R A का मतलब है?
उत्तर:- Combined Finance & Revenue Accounts.

35. G P F का मतलब है?
उत्तर:- General Provident Fund.

36. G M T का मतलब है?
उत्तर:- Global Mean Time.

37. G P S का मतलब है?
उत्तर:- Global Positioning System.

38. G N P का मतलब है?
उत्तर:- Gross National Product.

39. S E U का मतलब है?
उत्तर:- Slightly Enriched Uranium.

40. G S T का मतलब है?
उत्तर:- (Goods and Service Tax).

41. GOOGLE का मतलब है?
उत्तर:- Global Organization Of Oriented GroupLanguage Of Earth.

42. YAHOO का मतलब है?
उत्तर:- Yet Another Hierarchical Officious Oracle .

43. WINDOW का मतलब है?
उत्तर:- Wide Interactive Network Development forOffice work Solution .

44. COMPUTER का मतलब है?
उत्तर:- Common Oriented Machine ParticularlyUnited and used under Technical and EducationalResearch.

45. VIRUS का मतलब है?
उत्तर:- Vital Information Resources Under Siege.

46. UMTS का मतलब है?
उत्तर:- Universal Mobile TelecommunicationsSystem.

47. AMOLED का मतलब है?
उत्तर:- Active-matrix organic light-emitting diode.

48. O L E D का मतलब है?
उत्तर:- Organic light-emitting diode.

49. I M E I का मतलब है ?
उत्तर:- International Mobile EquipmentIdentity.

50. E S N का मतलब है?
उत्तर:- Electronic Serial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *